De in 1887 gebouwde éénbeukige neogotische kerk met driezijdige koorsluiting onder zadeldak is aangebouwd tegen de laat 15e-eeuwse toren; kerk en toren zijn markant gesitueerd nabij de Waaldijk. In baksteen en op plint opgetrokken vier traveeën lang schip met tussen de vensters en de zijden van het koor versneden steunberen met natuurstenen afdekking op de versnijding en aan de bovenzijde; gemetselde sierlijst onder de goot; brede lancetvormige vensters met tracering en in omlijsting van helder rode steen en accenten in natuursteen; glas-in-lood in op de punt staande ruit motief in groen en wit, langs de randen van de vensters strips in rood en blauw glas; op het met gesmoorde pannen gedekte dak drie dakkapellen met leien gedekt en voorzien van piron; aan de noordzijde van het schip onder aankapping uitgebouwde ingangspartij met dubbele houten deur met beslag, gevat in helder rode stenen omlijsting; aldaar ook, de tegen de toren uitgebouwde consistoriekamer onder afgewolfd zadeldak met dakkapel; in de consistoriekamer grote vensters met kruisroedenverdeling en iets verdiepte rondboogvelden erboven; de omlijsting van de velden en de vensterstijlen in helderrode steen; aan de zuidzijde van de toren een baarhuisje. In het interieur een houten tongewelf met trekstangen en op koof, de ribben steunend op consoles met decoratief snijwerk; zeszijdige preekstoel en achterschot met gotische versieringen uit 1864, orgelbalkon op drie eenvoudige houten kolommen; lambrizering, herenbanken en algemene bankenplan gehout; twee laat 19e-eeuwse psalm- en gezangenborden; twee twaalf-arms koperen kronen uit de bouwtijd met aan de binnenzijde tronies. Bij de toegang tot de kerk twee gedenkstenen van 1849 en 1887. Gaaf éénklaviers orgel, in 1857 gemaakt door H. Knipscheer uit Amsterdam. De in 1887 gebouwde neogotische dorpskerk is door zijn situering en gaafheid van in- en exterieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde zodat bescherming als Rijksmonument gerechtvaardigd te achten is.
Toren der Hervormde Kerk
Slanke, bakstenen toren uit het einde van de 15e eeuw, verlevendigd door spitsboognissen, met overhoekse steunberen en een ronde traptoren tegen de zuidzijde. Mechanisch uurwerk Eijsbouts, Asten 1936, later voorzien van elektrische opwinding.
Beschrijving orgel
1857 Orgel opgeleverd door Hermanus Knipscheer II , orgelmaker te Amsterdam.
Bij oplevering had het orgel de volgende dispositie:
- Manuaal C-f’’’
- Prestant 8vt discant
- Holpijp 8vt
- Octaaf 4vt
- Fluit 4vt
- Octaaf 2vt
- Mixtuur II-III st.
1943 Herstel en uitbreiding door fa. J.C. Sanders & Zn., orgelmakers te Utrecht.
- De dispositie werd uitgebreid met een Open Fluit 8vt bas, op een aparte pneumatische windlade achter het orgel, tegen de kerkmuur.
- Tevens werd het orgel voorzien van een aangehangen pedaal, met een omvang van C-h.
- Als gevolg van de toevoeging van de pneumatische lade zonder voorrelais werd de winddruk van het orgel verhoogd.
1991 Deelrestauratie door M.C. Tiggelman, orgelmaker te Zaltbommel. Het handklavier en de speelmechanieken werden hersteld.
2014 Restauratie door Consultare Orgelbouw/J. Bambacht, orgelmaker te Hellouw.
- Restauratie van de magazijnbalg met schepbalgen en handpompinstallatie;
- restauratie van de windlade en reconstructie van de originele dispositie.
- Verwijdering van de niet oorspronkelijke Open Fluit 8vt bas en pneumatische windlade. Herstel van de speel- en registermechanieken alsmede forte-piano-inrichting. Herstel van de claviatuur: handklavier, pedaal en orgelbank.
- Herstel van de orgelkas en de ornamenten. Restauratie van het pijpwerk.
- De kas werd in bestaande kleurstelling opnieuw geschilderd en verguld door schildersbedrijf Denny Bambacht te Haaften en schildersbedrijf Br. de Jongh te Waardenburg. Adviseur Aart Bergwerff te Waardenburg.
Huidige dispositie:
- Manuaal C-f’’’
- Prestant 8vt discant c’ t/m f’’’ open metalen pijpen
- Holpijp 8vt C t/m H hout, c t/m f’’’ metaal, gedekte pijpen
- Octaaf 4vt C t/m f’’’ open metalen pijpen; C t/m cs’ in front
- Fluit 4vt C t/m h’ gedekte metalen pijpen, c’’ t/m f’’’ open
- Octaaf 2vt C t/m f’’’ open metalen pijpen
- Mixtuur II-III st. C t/m f’’’ open metalen pijpen
- Forte-piano-inrichting
- Ventiel
- Toonhoogte: a’ = 420 Hz bij 18 C
- Evenredig zwevende stemming
- Winddruk: 59 mm WK
- Samenstelling Mixtuur:
- C c c’
- 1 1/3’ 2’ 4’
- 1’ 1 1/3’ 2 2/3’
- 2’